Sante Kasza kukurydziana 350 g
Marki:
2,89 zł
8,28 zł za 1 kg/l
Kod produktu:
5900617001153
Opis produktu: Otrzymywana jest przez oczyszczenie i rozdrobnienie ziarna kukurydzy. Najbardziej rozpowszechniona jest w krajach latynoamerykańskich skąd się wywodzi i do dnia dzisiejszego stanowi jeden z najważniejszych składników kulinarnych.
W kuchni polskiej kasza kukurydziana zyskuje uznanie ze względu na jej walory smakowe i odżywcze.
Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Może zawierać
Orzechy: Może zawierać
Orzeszki ziemne: Może zawierać
Sezam: Może zawierać
Soja: Może zawierać
Format oznakowania alergenów: Tłusty druk
Tekst dotyczący alergenów: Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, glutenu, sezamu, soi, mleka i gorczycy.
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Może zawierać
Orzechy: Może zawierać
Orzeszki ziemne: Może zawierać
Sezam: Może zawierać
Soja: Może zawierać
Format oznakowania alergenów: Tłusty druk
Tekst dotyczący alergenów: Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, glutenu, sezamu, soi, mleka i gorczycy.
w 100 g produktu | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1450 kJ / 342 kcal |
Tłuszcz | 1,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,45 g |
Węglowodany | 72,2 g |
w tym cukry | 0,9 g |
Błonnik | 2,3 g |
Białko | 8,3 g |
Sól | 0,005 g |
Witaminy: | |
Tiamina (wit. B1) | 0,51 mg (46%)* |
Ryboflawina (wit. B2) | 0,37 mg (26%)* |
Niacyna (wit. PP) | 4,31 mg (27%)* |
Witamina B6 | 0,25 mg (18%)* |
Kwas foliowy | 154 µg (77%)* |
Składniki mineralne: | |
Fosfor | 124 mg (18%)* |
Żelazo | 4,1 mg (29%)* |
*) % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej | |
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. |
Adres producenta: SANTE A. Kowalski sp. j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Przepisy: Kuchnia Sante Zapiekanka z kaszy kukurydzianej z bryndzą Składniki: 1 szkl. kaszy kukurydzianej Sante, bułka tarta, 25 dag bryndzy, żółty ser lub oscypek, ½ szkl. śmietany, pokrojona w kostkę cebula, sól do smaku, łyżka masła lub oleju. Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę: na 2 szklanki gotującej się wody z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu, wsyp 1 szklankę kaszy i gotuj na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, obsyp tartą bułką. Układaj na przemian warstwami kaszę, bryndzę i kaszę. Wierzch posyp tartym żółtym serem lub oscypkiem i polej śmietaną wymieszaną z cebulą. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj do zrumienienia się powierzchni (ok. pół godziny). Podawaj z surówką. Więcej przepisów znajdziesz na www.sante.pl
Wymiar liczbowy: 350
Przygotowanie i stosowanie: Sposób przygotowania: 1 szklankę kaszy wsyp do garnka z 2 szklankami gotującej się wody. Dodaj sól, łyżeczkę masła lub oleju. Gotuj na małym ogniu do chwili chłonięcia wody (ok. 10-15 min.). Kaszę podawaj jako dodatek do mięs, okraszoną cebulą lub posypaną koperkiem. Kasza kukurydziana stanowi także doskonały dodatek do zup i sałatek.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Kasza kukurydziana
Rozmiar opakowania: 350
Jednostka (tekst opisowy): g
Przepisy: Kuchnia Sante Zapiekanka z kaszy kukurydzianej z bryndzą Składniki: 1 szkl. kaszy kukurydzianej Sante, bułka tarta, 25 dag bryndzy, żółty ser lub oscypek, ½ szkl. śmietany, pokrojona w kostkę cebula, sól do smaku, łyżka masła lub oleju. Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę: na 2 szklanki gotującej się wody z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu, wsyp 1 szklankę kaszy i gotuj na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, obsyp tartą bułką. Układaj na przemian warstwami kaszę, bryndzę i kaszę. Wierzch posyp tartym żółtym serem lub oscypkiem i polej śmietaną wymieszaną z cebulą. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj do zrumienienia się powierzchni (ok. pół godziny). Podawaj z surówką. Więcej przepisów znajdziesz na www.sante.pl
Wymiar liczbowy: 350
Przygotowanie i stosowanie: Sposób przygotowania: 1 szklankę kaszy wsyp do garnka z 2 szklankami gotującej się wody. Dodaj sól, łyżeczkę masła lub oleju. Gotuj na małym ogniu do chwili chłonięcia wody (ok. 10-15 min.). Kaszę podawaj jako dodatek do mięs, okraszoną cebulą lub posypaną koperkiem. Kasza kukurydziana stanowi także doskonały dodatek do zup i sałatek.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Kasza kukurydziana
Rozmiar opakowania: 350
Jednostka (tekst opisowy): g