Kupiec Kasza gryczana prażona 400 g (4 torebki)
Marki:
5,69 zł
14,23 zł za 1 kg/l
Kod produktu:
5902172000121
Opis produktu: Warto spożywać Kaszę gryczaną, gdyż:
nie zawiera glutenu;
wpływa na obniżenie cholesterolu;
zawiera spore ilości przeciwutleniacza rutyny, dzięki czemu działa wzmacniająco na naczynia krwionośne;
jest wartościowa pod względem odżywczym;
jest bogata w białko o wysokiej wartości odżywczej;
zawiera witaminy B i PP, odpowiadające w organizmie za regenerację systemu nerwowego i regulację poziomu cukru we krwi;
zawiera także żelazo, magnez, potas i wapń, czyli te wszystkie związki mineralne, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować;
posiada niepowtarzalny smak i intensywny zapach;
jest daniem lekkostrawnym.
w 100 g | w 1 porcji 50 g | % RWS* w porcji 50 g | |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 1507 kJ | 754 kJ | 9% |
Wartość energetyczna | 355 kcal | 177 kcal | |
Tłuszcz | 3,1 g | 1,5 g | 2% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g | 0,3 g | 2% |
Węglowodany | 69,3 g | 34,6 g | 13% |
- w tym cukry | 0,7 g | 0,4 g | 0% |
Błonnik | 5,9 g | 3,0 g | |
Białko | 12,6 g | 6,3 g | 13% |
Sól | <0,01 g | <0,01 g | 0% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Adres producenta: KUPIEC Sp. z o.o.
ul. Kupiecka 17
Paprotnia
62-513 Krzymów
O producencie: Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Przepisy: Pierożki z kaszą gryczaną Składniki dla 4 osób: farsz: - 200 g ugotowanej kaszy gryczanej Kupiec - cebula - 4 łyżki masła - 5 dag suszonych grzybów - 10 dag wędzonego boczku - szklanka mleka - sól, pieprz, zielona cebulka ciasto: - 2 szklanki mąki - szklanka śmietany 22% - 2 jajka - łyżka margaryny do formy - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz: grzyby opłucz i mocz w mleku 2 godziny. Odsącz i gotuj w niewielkiej ilości wody ok. 30 min. Odcedź i drobno posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj i lekko zrumień na łyżce masła. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Kaszę wymieszaj z cebulą, boczkiem i grzybami i podsmaż na pozostałym maśle stale mieszając, przypraw solą i pieprzem. Ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, śmietanę i jedno jajko. Wyrób miękkie, sprężyste ciasto, owiń folią i odłóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wycinaj kwadraty, na każdym połóż farsz, złóż na pół po przekątnej i zlepiaj brzegi ciasta. Żaroodporne naczynie posmaruj margaryną i ułóż w nim pierożki, zostawiając odstępy. Wierzch pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 25 minut w temperaturze 180°C.
Liczba jednostek: 4
Wymiar liczbowy: 100
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce
Pozostałe informacje: Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 754 kJ 177 kcal 9%* w 100 g: 1507 kJ/355 kcal % RWS* 1 torebka = 100 g * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Przygotowanie i stosowanie: Sposób przygotowania: Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem. Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Kasza Gryczana Prażona
Cechy: Konsumencki Lider Jakości 2013
Rozmiar opakowania: 4 x 100
Jednostka (tekst opisowy): g
Liczba czynności użycia: 8 Porcje
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji kaszy.
Kraj pochodzenia: Polska
O producencie: Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Przepisy: Pierożki z kaszą gryczaną Składniki dla 4 osób: farsz: - 200 g ugotowanej kaszy gryczanej Kupiec - cebula - 4 łyżki masła - 5 dag suszonych grzybów - 10 dag wędzonego boczku - szklanka mleka - sól, pieprz, zielona cebulka ciasto: - 2 szklanki mąki - szklanka śmietany 22% - 2 jajka - łyżka margaryny do formy - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz: grzyby opłucz i mocz w mleku 2 godziny. Odsącz i gotuj w niewielkiej ilości wody ok. 30 min. Odcedź i drobno posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj i lekko zrumień na łyżce masła. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Kaszę wymieszaj z cebulą, boczkiem i grzybami i podsmaż na pozostałym maśle stale mieszając, przypraw solą i pieprzem. Ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, śmietanę i jedno jajko. Wyrób miękkie, sprężyste ciasto, owiń folią i odłóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wycinaj kwadraty, na każdym połóż farsz, złóż na pół po przekątnej i zlepiaj brzegi ciasta. Żaroodporne naczynie posmaruj margaryną i ułóż w nim pierożki, zostawiając odstępy. Wierzch pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 25 minut w temperaturze 180°C.
Liczba jednostek: 4
Wymiar liczbowy: 100
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce
Pozostałe informacje: Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 754 kJ 177 kcal 9%* w 100 g: 1507 kJ/355 kcal % RWS* 1 torebka = 100 g * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Przygotowanie i stosowanie: Sposób przygotowania: Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem. Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Kasza Gryczana Prażona
Cechy: Konsumencki Lider Jakości 2013
Rozmiar opakowania: 4 x 100
Jednostka (tekst opisowy): g
Liczba czynności użycia: 8 Porcje
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji kaszy.
Kraj pochodzenia: Polska