Dr. Oetker Zakwas chlebowy żytni 15 g
Marki:
1,59 zł
53,00 zł za 1 kg/l
Kod produktu:
5900437083032
Opis produktu: Zakwas chlebowy żytni Dr. Oetkera to całkowicie naturalny produkt, który ułatwia samodzielne pieczenie domowego pieczywa (chleb, bułki, ciasto na pizzę):
- bez konieczności przygotowywania rozczynu
- współpracuje z różnymi rodzajami mąk (jasne, pełnoziarniste)
- komplementarny do drożdży świeżych oraz suszonych
- pieczywo z zakwasem Dr. Oetkera może być pieczone w piekarniku jak i automatach
- 1 porcja 15 g wystarcza na 500 g mąki
Mleko: Może zawierać
Żyto: Zawiera
Tłusty druk
Wielkie litery
produkty przemiału ŻYTA
kultury starterowe
Tekst dotyczący alergenów: Możliwa obecność MLEKA.
Żyto: Zawiera
Tłusty druk
Wielkie litery
produkty przemiału ŻYTA
kultury starterowe
Tekst dotyczący alergenów: Możliwa obecność MLEKA.
w 100 g produktu w proszku: | |
---|---|
Energia | 952 kJ / 230 kcal |
Tłuszcz | 3,1 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 14 g |
w tym Cukry | 1,2 g |
Białko | 16 g |
Sól | 0 g |
Adres producenta: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Przepisy: Przepis na chleb pszenno-żytni Składniki: - 150 g mąki żytniej, typ 2000 (lub 130 g jeśli użyjesz świeżych drożdży), - 350 g mąki pszennej typ 750, - 1 łyżeczka cukru, - 1,5 łyżeczki soli (10 g) - 1 op. Zakwasu żytniego Dr. Oetkera, - 1 op. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera (lub 25 g świeżych drożdży), - 400 ml ciepłej wody, - 3 łyżki oleju (1 do wysmarowania formy), - 20 g siemienia lnianego, - 20 g białego sezamu. Na wierzch: - 1 łyżeczka wody, - 5 g siemienia lnianego, - 5 g białego sezamu, - 1 łyżeczka mąki pszennej. Sposób przygotowania: Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, zakwas żytni i drożdże suszone (jeśli używasz świeżych drożdży - przygotuj rozczyn: drożdże rozkrusz, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 50 ml ciepłej wody i 1 łyżkę wymieszanych wcześniej mąk. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Gdy rozczyn podwoi objętość wymieszaj go z pozostałymi suchymi składnikami). Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Foremkę o wymiarach 10 x 30 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz za pomocą miksera dodając 2 łyżki oleju, siemię lniane i biały sezam. Przełóż do foremki, zwilż wierzch ciasta wodą, posyp siemieniem lnianym i białym sezamem. Posyp lekko mąką pszenną i natnij delikatnie chleb nożem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika i piecz przez 15 min, a następnie zmniejsz do temp. 190°C i piecz jeszcze przez ok. 30 min. Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Wymiar liczbowy: 15
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Zakwas żytni do wypieku pieczywa w proszku.
naturalne składniki
do wypieku domowego pieczywa z różnych mąk
do drożdży świeżych i suchych
na 0,5 kg mąki
Rozmiar opakowania: 15
Jednostka (tekst opisowy): g
Przepisy: Przepis na chleb pszenno-żytni Składniki: - 150 g mąki żytniej, typ 2000 (lub 130 g jeśli użyjesz świeżych drożdży), - 350 g mąki pszennej typ 750, - 1 łyżeczka cukru, - 1,5 łyżeczki soli (10 g) - 1 op. Zakwasu żytniego Dr. Oetkera, - 1 op. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera (lub 25 g świeżych drożdży), - 400 ml ciepłej wody, - 3 łyżki oleju (1 do wysmarowania formy), - 20 g siemienia lnianego, - 20 g białego sezamu. Na wierzch: - 1 łyżeczka wody, - 5 g siemienia lnianego, - 5 g białego sezamu, - 1 łyżeczka mąki pszennej. Sposób przygotowania: Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, zakwas żytni i drożdże suszone (jeśli używasz świeżych drożdży - przygotuj rozczyn: drożdże rozkrusz, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 50 ml ciepłej wody i 1 łyżkę wymieszanych wcześniej mąk. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Gdy rozczyn podwoi objętość wymieszaj go z pozostałymi suchymi składnikami). Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Foremkę o wymiarach 10 x 30 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz za pomocą miksera dodając 2 łyżki oleju, siemię lniane i biały sezam. Przełóż do foremki, zwilż wierzch ciasta wodą, posyp siemieniem lnianym i białym sezamem. Posyp lekko mąką pszenną i natnij delikatnie chleb nożem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika i piecz przez 15 min, a następnie zmniejsz do temp. 190°C i piecz jeszcze przez ok. 30 min. Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Wymiar liczbowy: 15
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Zakwas żytni do wypieku pieczywa w proszku.
naturalne składniki
do wypieku domowego pieczywa z różnych mąk
do drożdży świeżych i suchych
na 0,5 kg mąki
Rozmiar opakowania: 15
Jednostka (tekst opisowy): g