Kupiec Ryż parboiled 400 g (4 torebki)
Marki:
5,59 zł
5,59 zł za 1 kg/l
Kod produktu:
5902172000589
Opis produktu: Ryż parboiled ma lekko złociste ziarna, wyraźny aromat oraz nieco twardszą strukturę. Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb. Doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek czy deserów owocowych. Po ugotowaniu jest sypki i nie klei się.
Warto spożywać Ryż Parboiled, gdyż:
charakteryzuje się dużą ilością składników odżywczych;
nie skleja się;
ma większą wartość odżywczą w porównaniu do ryżu białego;
po ugotowaniu jest puszysty i lekki;
doskonale wchłania aromat przypraw i dodatków;
zawiera śladowe ilości tłuszczu;
nie powoduje alergii.
w 100 g | w 1 porcji 50 g | % RWS* w 1 porcji | |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 1534 kJ | 767 kJ | 9% |
361 kcal | 180 kcal | ||
Tłuszcz | 1 g | 0,5 g | 1% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g | 0,3 g | 2% |
Węglowodany | 80 g | 40 g | 15% |
- w tym cukry | 0,4 g | 0,2 g | 0% |
Błonnik | 1,6 g | 0,8 g | |
Białko | 8,1 g | 4,1 g | 8% |
Sól | <0,01 g | <0,01 g | 0% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Adres producenta: KUPIEC Sp. z o.o.
ul. Kupiecka 17
Paprotnia
62-513 Krzymów
Poland
O producencie: Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Przepisy: Pikantny ryż smażony z wieprzowiną Składniki dla 4 osób: - 200 g ryżu parboiled Kupiec - 2 polędwiczki wieprzowe - 20 dag fasolki szparagowej - 1 czerwona papryka - 1 zielona papryka - 1 czerwona papryczka chili - ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina - 5 dag ostrego żółtego sera - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 pęczek dymki - 2 ząbki czosnku - mielona papryka słodka, pieprz cayenne, tymianek, sól Przygotowanie: Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Umyj, osusz polędwiczki i pokrój w paski. Przygotuj marynatę z wina wymieszanego z wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz z przyprawami. Marynatą zalej polędwiczki i odstaw na co najmniej 30 min. Dymkę umyj i posiekaj ze szczypiorkiem. Paprykę zieloną, czerwoną i chili oczyść z pestek i drobno pokrój. Do głębokiego naczynia na rozgrzany tłuszcz wrzuć polędwiczki (odsączone z marynaty) i obsmaż ze wszystkich stron, dodaj dymkę, pokrojone papryki, chili i fasolkę szparagową. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min. Danie podawaj gorące posypane startym żółtym serem.
Liczba jednostek: 4
Wymiar liczbowy: 100
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce.
Pozostałe informacje: Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 767 kJ 180 kcal 9%* w 100 g: 1534 kJ/361 kcal % RWS* Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu. 1 torebka = 100 g * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Przygotowanie i stosowanie: czas gotowania 15 minut Sposób przygotowania: Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem. Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Ryż Parboiled
Rozmiar opakowania: 4 x 100
Jednostka (tekst opisowy): g
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
Kraj pochodzenia: Polska
O producencie: Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Przepisy: Pikantny ryż smażony z wieprzowiną Składniki dla 4 osób: - 200 g ryżu parboiled Kupiec - 2 polędwiczki wieprzowe - 20 dag fasolki szparagowej - 1 czerwona papryka - 1 zielona papryka - 1 czerwona papryczka chili - ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina - 5 dag ostrego żółtego sera - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 pęczek dymki - 2 ząbki czosnku - mielona papryka słodka, pieprz cayenne, tymianek, sól Przygotowanie: Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Umyj, osusz polędwiczki i pokrój w paski. Przygotuj marynatę z wina wymieszanego z wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz z przyprawami. Marynatą zalej polędwiczki i odstaw na co najmniej 30 min. Dymkę umyj i posiekaj ze szczypiorkiem. Paprykę zieloną, czerwoną i chili oczyść z pestek i drobno pokrój. Do głębokiego naczynia na rozgrzany tłuszcz wrzuć polędwiczki (odsączone z marynaty) i obsmaż ze wszystkich stron, dodaj dymkę, pokrojone papryki, chili i fasolkę szparagową. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min. Danie podawaj gorące posypane startym żółtym serem.
Liczba jednostek: 4
Wymiar liczbowy: 100
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce.
Pozostałe informacje: Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 767 kJ 180 kcal 9%* w 100 g: 1534 kJ/361 kcal % RWS* Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu. 1 torebka = 100 g * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Przygotowanie i stosowanie: czas gotowania 15 minut Sposób przygotowania: Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem. Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Ryż Parboiled
Rozmiar opakowania: 4 x 100
Jednostka (tekst opisowy): g
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
Kraj pochodzenia: Polska