Kupiec Ryż dziki 200 g (2 torebki)
Marki:
21,99 zł
109,95 zł za 1 kg/l
Kod produktu:
5902172001838
Opis produktu: Ryż dziki cechuje się długimi, cienkimi i ciemnymi ziarnami. Posiada intensywny, zbożowy smak z wyraźnie wyczuwalnym orzechowym aromatem. Znakomicie smakuje w przystawkach i sałatkach. Wspaniały dodatek do dań z mięsa i ryb.
Warto spożywać Ryż Dziki, gdyż:
posiada intensywny zbożowy smak z wyraźnie wyczuwalnym aromatem orzechowym;
zwany jest „kawiorem ryżu”, jest idealnym dodatkiem do wykwintnych i niecodziennych potraw;
jest bogatym źródłem potasu i fosforu;
zawiera magnez i cynk;
zawiera witaminy z grupy B;
w czasie gotowania zwiększa swoją objętość.
w 100 g | w 1 porcji 50 g | % RWS* w porcji 50 g | |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 1470 kJ | 736 kJ | 9% |
346 kcal | 173 kcal | ||
Tłuszcz | 1,3 g | 0,7 g | 1% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g | 0,2 g | 1% |
Węglowodany | 75 g | 37,5 g | 14% |
- w tym cukry | 1,3 g | 0,7 g | 1% |
Błonnik | 6,2 g | 3,1 g | |
Białko | 8,6 g | 4,3 g | 9% |
Sól | <0,01 g | <0,01 g | 0% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Adres producenta: KUPIEC Sp. z o.o.
ul. Kupiecka 17
Paprotnia
62-513 Krzymów
Poland
O producencie: Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Przepisy: Sałatka z dzikiego ryżu z pomarańczami Polecamy jako samodzielne danie lub dodatek do kurczaka z grilla. Składniki dla 2 osób: - 100 g ryżu dzikiego Kupiec - 2 pomarańcze - 1 awokado - 50 g rukoli - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 łyżki oliwy - zmielony biały pieprz - 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Ryż ugotować wg przepisu. Pomarańcze podzielić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok, pozostałe części podzielić na cząstki, zdjąć z nich skórki. Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić na równe kawałki. Rukolę umyć i wymieszać z ugotowanym ryżem, ułożyć na środek dużego talerza. Dookoła ryżu umieścić cząstki pomarańczy i awokado. Przygotować sos sałatkowy: sos z pomarańczy połączyć z octem balsamicznym i przyprawami (sól, biały pieprz), następnie dodać oliwę i miód. Przygotowanym sosem polać ryż z pomarańczami.
Liczba jednostek: 2
Wymiar liczbowy: 100
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce.
Pozostałe informacje: Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 736 kJ 173 kcal 9%* w 100 g: 1470 kJ/346 kcal % RWS* Jedno opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu. 1 torebka = 100 g * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Przygotowanie i stosowanie: czas gotowania ok. 30 minut Sposób przygotowania: Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem. Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Ryż Dziki
Rozmiar opakowania: 2 x 100
Jednostka (tekst opisowy): g
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Jedno opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
Kraj pochodzenia: Polska
O producencie: Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Przepisy: Sałatka z dzikiego ryżu z pomarańczami Polecamy jako samodzielne danie lub dodatek do kurczaka z grilla. Składniki dla 2 osób: - 100 g ryżu dzikiego Kupiec - 2 pomarańcze - 1 awokado - 50 g rukoli - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 łyżki oliwy - zmielony biały pieprz - 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Ryż ugotować wg przepisu. Pomarańcze podzielić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok, pozostałe części podzielić na cząstki, zdjąć z nich skórki. Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić na równe kawałki. Rukolę umyć i wymieszać z ugotowanym ryżem, ułożyć na środek dużego talerza. Dookoła ryżu umieścić cząstki pomarańczy i awokado. Przygotować sos sałatkowy: sos z pomarańczy połączyć z octem balsamicznym i przyprawami (sól, biały pieprz), następnie dodać oliwę i miód. Przygotowanym sosem polać ryż z pomarańczami.
Liczba jednostek: 2
Wymiar liczbowy: 100
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce.
Pozostałe informacje: Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 736 kJ 173 kcal 9%* w 100 g: 1470 kJ/346 kcal % RWS* Jedno opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu. 1 torebka = 100 g * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Przygotowanie i stosowanie: czas gotowania ok. 30 minut Sposób przygotowania: Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem. Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Ryż Dziki
Rozmiar opakowania: 2 x 100
Jednostka (tekst opisowy): g
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Jedno opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
Kraj pochodzenia: Polska