Kupiec Ryż dziki i parboiled 200 g (2 torebki)
Marki:
7,39 zł
36,95 zł za 1 kg/l
Kod produktu:
5902172001159
Opis produktu: Ryż dziki to nasiona z górnej części pióra dzikiej wodnej trawy. Rośnie w ekologicznych warunkach, w środowisku nieskażonym przez człowieka. Połączenie ryżu dzikiego z parabolicznym to wspaniały, niepowtarzalny smak. Idealny dodatek do wykwintnych dań. Znakomicie komponuje się z dziczyzną, z rybami, rakami czy homarami.
Warto spożywać Ryż Dziki & Parboiled, gdyż:
posiada intensywny zbożowy smak z wyraźnie wyczuwalnym aromatem orzechowym;
jest bogatym źródłem potasu i fosforu;
zawiera magnez i cynk;
zawiera witaminy z grupy B;
w czasie gotowania zwiększa swoją objętość.
w 100 g | w 1 porcji 50 g | % RWS* w porcji 50 g | |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 1531 kJ | 765 kJ | 9% |
Wartość energetyczna | 360 kcal | 180 kcal | |
Tłuszcz | 1 g | 0,5 g | 1% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g | 0,3 g | 2% |
Węglowodany | 79 g | 39,5 g | 15% |
- w tym cukry | 0,5 g | 0,3 g | 0% |
Błonnik | 2,3 g | 1,2 g | |
Białko | 8,9 g | 4,5 g | 9% |
Sól | <0,01 g | <0,01 g | 0% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Adres producenta: KUPIEC Sp. z o.o.
Paprotnia
ul. Kupiecka 17
62-513 Krzymów
Poland
O producencie: Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Przepisy: Ryż dziki & parboiled z krewetkami Składniki na 2 osoby: - 100 g ryżu dziki & parboiled Kupiec - 0,5 kg krewetek królewskich - 3 ząbki czosnku - 10 g świeżego imbiru - 1 cebula dymka - 1 pęczek kolendry - 2 papryczki chili - 100 ml oleju do smażenia - 3 łyżki pasty paprykowej - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka brązowego cukru Przygotowanie: Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Krewetki opłucz i osusz. Jeżeli są zamrożone, to wcześniej musisz je rozmrozić. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czosnek obierz i posiekaj. Chili umyj, usuń pestki i pokrój w cienkie krążki. Następnie obierz dymkę i pokrój ją w drobną kostkę, a szczypiorek umyj i ukośnie potnij. Opłucz kolendrę i drobno posiekaj liście. Krewetki smaż krótko w woku lub w głębokiej patelni i przełóż je na talerz. Na gorący tłuszcz wrzuć imbir, czosnek, chili i zmniejsz ogień. Duś te przyprawy na małym ogniu przez 3 min., stale mieszając (nie wolno dopuścić do przypalenia). Na koniec dodaj pastę paprykową, sos sojowy i brązowy cukier. Teraz zagotuj całość i ponownie włóż krewetki na patelnię. Całość podgrzej ok. 1 min. Gotową potrawę podawaj z ryżem. Wszystko posyp posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.
Liczba jednostek: 2
Wymiar liczbowy: 100
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce.
Pozostałe informacje: Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 765 kJ 180 kcal 9%* w 100 g: 1531 kJ/360 kcal % RWS* 1 torebka = 100 g * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Przygotowanie i stosowanie: czas gotowania ok. 20 minut Sposób przygotowania: Jedna torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Ryż Dziki & Parboiled
Rozmiar opakowania: 2 x 100
Jednostka (tekst opisowy): g
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Jedno opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
Kraj pochodzenia: Polska
O producencie: Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Przepisy: Ryż dziki & parboiled z krewetkami Składniki na 2 osoby: - 100 g ryżu dziki & parboiled Kupiec - 0,5 kg krewetek królewskich - 3 ząbki czosnku - 10 g świeżego imbiru - 1 cebula dymka - 1 pęczek kolendry - 2 papryczki chili - 100 ml oleju do smażenia - 3 łyżki pasty paprykowej - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka brązowego cukru Przygotowanie: Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Krewetki opłucz i osusz. Jeżeli są zamrożone, to wcześniej musisz je rozmrozić. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czosnek obierz i posiekaj. Chili umyj, usuń pestki i pokrój w cienkie krążki. Następnie obierz dymkę i pokrój ją w drobną kostkę, a szczypiorek umyj i ukośnie potnij. Opłucz kolendrę i drobno posiekaj liście. Krewetki smaż krótko w woku lub w głębokiej patelni i przełóż je na talerz. Na gorący tłuszcz wrzuć imbir, czosnek, chili i zmniejsz ogień. Duś te przyprawy na małym ogniu przez 3 min., stale mieszając (nie wolno dopuścić do przypalenia). Na koniec dodaj pastę paprykową, sos sojowy i brązowy cukier. Teraz zagotuj całość i ponownie włóż krewetki na patelnię. Całość podgrzej ok. 1 min. Gotową potrawę podawaj z ryżem. Wszystko posyp posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.
Liczba jednostek: 2
Wymiar liczbowy: 100
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce.
Pozostałe informacje: Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 765 kJ 180 kcal 9%* w 100 g: 1531 kJ/360 kcal % RWS* 1 torebka = 100 g * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Przygotowanie i stosowanie: czas gotowania ok. 20 minut Sposób przygotowania: Jedna torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Ryż Dziki & Parboiled
Rozmiar opakowania: 2 x 100
Jednostka (tekst opisowy): g
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Jedno opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
Kraj pochodzenia: Polska